Reklame


Til forældre - Sådan surfer dit barn sikkert på Internettet
Følgende vejledning har til formål at øge dit barns sikkerhed på Internettet. Vejledningen er blevet til ved et samarbejde mellem et flertal af Sveriges største aktører på Internettet.

Medierådets hjemmeside kan du læse mere og bestille information i trykt form.

1. Følg med dit barn ud på nettet
Det er godt for både dit barn dig, hvis I sammen opdager Internettet. Forsøg sammen at finde hjemmesider, som er morsomme, spændende og egnede. På den måde grundlægges en tillid, som gør det naturligt at tale om, hvad barnet oplever på nettet også når det bliver lidt ældre.

2. Tal med dit barn om Internettet
Voksne anvender i hovedsageligt nettet i arbejdet eller til nytteformål som banktransaktioner eller til at booke en rejse. Børn anvender Internettet til helt andre ting. Tal sammen om, hvad dit barn gør. Bed om at se de foretrukne sider og spørg, hvad der er spændende, sjovt og fascinerende. Tag nogle timers ”praksis” med dit barn med jævne mellemrum . Lad dig ikke afskrække og vær ikke fordømmende.

3. Fremelsk en god etik
Internettet spejler samfundet med lignende uformelle etiske regler for, hvordan man opfører sig. Det er let at flytte og afprøve grænser under beskyttelse af nettets "anonymitet" og skrive ting, som man aldrig ville sige ansigt til ansigt. lægt vægt på at behandle andre som man selv vil behandles. Der findes forskellige typer af "netikette" , som bland andet handler om ordvalg, tiltaleform og samtaleform på nettet.

4. Bliv enige om, hvordan Internettet skal anvendes
Bestem sammen i jeres familie, hvilke regler, der skal gælde. Anvend gerne vore Checkliste til en diskussion med forskellige forslag til, hvad I kan tage op, f.eks.: Hvordan man behandler personlige oplysninger (navn, adresse, telefonnummer, e-mail, osv.) Hvordan man optræder over for andre (i chat, i e-mail, med ICQ/Messenger osv.) Hvilken type hjemmesider og aktiviteter som er acceptable og ikke acceptable at besøge I kan opfordre til diskussion i barnets skoleklasse. Det er naturligvis en fordel, hvis der er fælles regler i klassen eller i skolen for, hvordan Internettet skal anvendes.

5. Giv dit barn besked på at være tilbageholdende med personlige oplysninger
Mange hjemmesider kræver visse personlige oplysninger for at surferne kan få adgang til indhold og tjenester. Oplysningerne er nødvendige af forskellige grunde som sikkerhed eller for at tjenesterne kan fungere. Det er vigtigt, at dit barn er klar over, hvordan og hvornår det formidler personlige oplysninger. En enkel regel er at bestemme, at dit barn ikke uden din godkendelse videregiver oplysninger som hjemadresse, skole, telefonnummer eller fotografier af sig selv.

6. Lad ikke dit barn møde ukendte alene, som det har fået kontakt med på nettet
Internettet er et positivt mødested, hvor man kan lære andre at kende og få nye venner. For at undgå ubehagelige og måske endda farlige situationer er det vigtigt, at dit barn ikke møder ukendte personer uden at være i selskab med forældre, venner eller andre, som barnet stoler på.

7. Hjælp dit barn til at forstå, at oplysninger på Internettet kan vare falske
Børn anvender nettet til skoleopgaver, til at lære mere og til at finde fakta om deres interesser. Oplysningsmængden er enorm, og det er vigtigt at sortere. Tal om kildekritik med dit barn og vis hvordan man på forskellige måder kontrollerer oplysninger på nettet.

8. Vær ikke for kritisk mod dit barns nysgerrighed
Dit barn vil sikkert møde hjemmesider med materiale, som både du og barnet kan finde stødende. For eksempel pornografi og racisme. Husk, at det er naturligt at være nysgerrig og ville finde ”forbudte sider”. Brug lejligheden som en mulighed til at diskutere og måske opsætte regler. Når dit barn bliver ældre, ændres behovene og barnets ret til oplysninger forstærkes, i takt med at evnen til kritisk tankegang udvikles.

9. Rapportere oplysninger og hændelser, som du vurderer er ulovlige
Hvis dit barn støder på materiale på nettet, som det reagerer stærkt imod, er det op til dig som forældre at prøve at bedømme, om det er ulovligt eller ej. Hvis du opfatter det som ulovligt, anbefaler vi, at du indgiver politianmeldelse. Også med materiale, som opleves som skadeligt eller uegnet kan der være grund til at rapportere videre, enten til din Internetoperatør eller til nogen, der arbejder med spørgsmål om børn og Internettet. Det er vigtigt, at dit barn føler, at du som voksen kan og vil hjælpe til i en sådan situation.

På SAFTs web-sted, www.surfalugnt.se, finder du links til politiet, operatørernes afdelinger for anmeldelser og myndigheder/organisationer som arbejder med spørgsmål omkring børn og Internettet.

10. Tekniske løsninger kan være en støtte til håndtering af Internettet
Der findes metoder til at kontrollere og hindre børns surfmønstre. Ved at anvende browserens logfacilitet kan man se, hvilke hjemmesider, der er besøgt, og med filter kan man stoppe adgangen til visse sider. Disse har deres svagheder og kan påvirkes eller omgås. Vær opmærksom på, at disse løsninger kan opfattes som et overgreb på barnets integritet og kan ødelægge en tillidsfuld samtale omkring Internettet.

På SAFTs hjemmeside kan du læse mere om filterprogrammer, hvordan de fungerer, fordele og ulemper m.m. Du kan også finde nogle enkle eksempler på populære aktiviteter blandt børn og unge på nettet, f.eks. egne hjemmesider og chatsider.